Hypolipidemic Effect of Eggplant Peels (Solanum melongena, L) Powder on Obese Rats

نوع المستند : بحوث علمية محکمة

المؤلف

مدرس بقسم التغذية وعلوم الأطعمةــ کلية الأقتصاد المنزلى ـ جامعة المنوفية

المستخلص

Abstract
Eggplant, (Solanum melongena, L.) is one of the vegetables ranked highest in total antioxidant capacity, it is contains high concentrations of phytochemicals such as phenolic acids and flavonoid compounds that have high antioxidant activity, In this paper, the effect of Eggplant Peels Powder (EPP) on reduce cholesterol and lipid profile in obese rats and improve their health were investigation. Twenty five male albino rats weighting 140 ±10 g were used in this study and divided into 5 groups, each group contain 5 rats. Rats were treated by high fat diet (30% animal fat) to induce obese and to raise cholesterol level and lipid profile in blood. First (control group), second, third and fourth group received basal diet + 0, 1, 2 and 4 % of dried eggplant peels powder (EPP), respectively for 4 weeks. Animals were sacrificed, blood samples were collected. Serum was then removed by centrifuging for analysis. Chemical composition and phenolic compounds in eggplant peels were determined. Total cholesterol (TC), triglycerides (TG), lipoprotein fraction (HDL-c, LDL-c, VLDL-c), atherogenic indices (AIP, CRR, CRI,AF and AC), and serum liver functions (ALT, AST, and ALP) were also determined. Data from obese rats revealed that the eggplant peel showed significant changes in the tested biochemical parameters. As conclusion, obese rats treated with 4% eggplant peel powders had improved lipid profile levels and showed markedlly significantly decreased of hyperlipidemic effect compared with other concentrations.
الملخص العربى
الباذنجان يعتبر واحدا من الخضروات الغنية بمضادات الأکسدة. کما يحتوي علي ترکيزات عالية من المرکبات الکيميائية النباتية مثل الاحماض الفينوليه ومرکبات الفلافيونيدات والمعروفة بنشاطها العالي کمضاد لاکسده. وفي هذا البحث, قمنا بدراسة تأثير مسحوق قشور الباذنجان المجفف في خفض مستوي الکوليستيرول ودهون الدم لدي الفئران المصابة بالسمنة والعمل علي تحسين صحتهم. تم استخدام خمسه وعشرون فأر ذکور من النوع الالبينو وزن 140 جرام ±10 جرام وتم تقسيمهم علي خمس مجموعات کل مجموعه تحتوي علي خمسه فئران وتمت تغذيتهم علي غذاء عالي الدهون (30% دهون حيوانيه) وذلک لإصابتهم بالسمنه ورفع مستوي کل من الکوليستيرول ودهون الدم لديهم. المجموعه الاولي (الکنترول) هي المجوعه السليمه وثاني وثالت ورابع وخامس مجموعه تم تغذيتهم علي الغذاء الاساسي مضاف اليه (0, 1, 2, 4%) من مسحوق قشور الباذنجان المجفاف وذلک لمده اربعه اسابيع. وفي نهايه التجربه تم تشريح الفئران وتجميع عينات الدم والسيرم تم فصله لعمل التحاليل اللازمه حيث تم تقدير الترکيب الکميائي لقشور الباذنجان وکذلک المرکبات الفينوليه به وتم عمل تحاليل بيوکيميائيه لقياس مستويات الکوليستيرول الکلي والجليسريدات الثلاثيه ومؤشرات دهون الدم وکذلک مؤشرات تصلب الشرايين وتم تقدير انزيمات وظائف الکبد, وکشفت البيانات الخاصه بالفئران المصابه بالسمنه العديد من التغيرات المعنويه في المؤشرات البيوکيمائيه, وکانت الخلاصه ان الفئران المصابه بالسمنه والتي تم تغذيتها علي الغذاء الاساسي مضاف له مسحوق قشور الباذنجان المجفف بنسبه 4 % ادت الي تحسن في مستويات دهون الدم حيث کان له تأثير الخافض لدهون الدم المرتفعه مقارنه بغيره من الترکيزات المستخدمه.

الكلمات الرئيسية

الموضوعات الرئيسية