التأثير الواقي لعصائر الرمان والفراولة ضد سرطان الکبد الناجم عن نيتروز داى إ يثيل أمين في الفئران Protective Effect of Pomegranate and Strawberry Juices against Hepatocarcinoma Induced by Nitrosodiethylamine in Rats

نوع المستند : بحوث علمية محکمة

المؤلف

قسم الاقتصاد المنزلي - کلية التربية النوعية - جامعة المنوفية

المستخلص

This study aimed to evaluate the protective effect of pomegranate juice (PJ) and strawberry juice (SJ) against hepatocarcinoma induced by nitrosodiethylamine (NDA) in rats. Forty two male rats were distributed into 6 equal groups. Group 1 was negative control and the other 5 groups were intoxicated by a single intraperioneal dose (60 mg/kg B.wt.) of NDA in the 3rd week of experiment, followed by weekly 3 subcutaneous injections of CCl4 till the end of experiment (8 weeks) to induce hepatocarcinoma. Group 2 was kept positive (intoxicated) control and groups 3, 4, 5 and 6 were orally given PJ and SJ at low (5%) and high (10%) concentrations for 8 weeks, respectively. Changes in serum biochemical parameters, tumor biomarkers and liver histology were used to evaluate the protective effect. Lipid peroxidation, antioxidant defense capacity and content of 8-hydroxy-2-deoxyguanosine (8-OHdG) in liver DNA (a marker of apoptosis) were measured to examine the mechanism of action. Oral administration of PJ and SJ inhibited NDA-induced elevations in serum biochemical aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase(ALT), alkaline phosphatase (ALP) and total bilirubin(T Bil) and in tumor biomarkers (alpha fetoprotein, tumor necrosis factor-alpha and nuclear factor-kappa beta) levels. The results showed that oral administration of PJ and SJ ameliorated hepatic preneoplastic lesions induced by NDA, counteracted hepatic lipid peroxidation, alleviated hepatic oxidative stress and antagonized NDA-induced elevation of 8-OHdG content in liver DNA. These findings denoted that PJ and SJ produce a protective effect against hepatocarcinoma induced by NDA. The protective mechanism of action might be due to inhibition of hepatic lipid peroxidation, lowering oxidative stress and induction of apoptosis.
استهدف هذا البحث دراسة التأثير الواقي وفحص آليات العمل لعصائر الرمان والفراولة ضد سرطان الکبد الناجم عن نيتروز داى إ يثيل أمين فى الفئران. فتم توزيع عدد 42 من ذکور الفئران البالغة بطريقة عشوائية إلى 6 مجموعات کل منها 7 فئران. المجموعة الأولى کانت ضابطة سالبة (فئران غير مصابة) والمجموعة الثانية ضابطة موجبة (فئران مصابة)، والمجموعات الثالثة والرابعة والخامسة والسادسة کانت فئران مصابة بالسرطان وسبق إعطائها عن طريق الفم عصير الرمان والفراولة وکل منهما بترکيز صغير(5 %) وکبير (10 %) على التوالى لمدة 8 اسابيع. وتم إحداث اﻹصابة بالسرطان بحقن الفئران فى التجويف البريتونى بجرعة مفردة ( 60 مجم/کجم) من نيتروز داى إ يثيل أمين فى الأسبوع الثالث من فترة التجربة وتلى ذلک حقن الفئران تحت الجلد برابع کلوريد الکربون (مخفف مع زيت البرافين بنسبة 1:1) بکمية 2سم/کجم ثلاث حقنات فى الأسبوع أثناء الأسابيع الرابع والخامس والسادس والسابع والثامن. وفى نهاية فترة التجربة تم تجميع عينات من الدم لعمل التحليلات البيوکيميائية فى المصل ، وتم أخذ نصف الأکباد لقياس دلائل أکسدة الدهون ونشاط اﻹنزيمات المضادة للأکسدة (سوبر أوکسيد دثميوتيز - جلوتاثيون بيرأوکسيديز- کاتاليز) وترکيز مرکب 8- هيدروکسى- دى اوکسى جوانوزين (دليل موت الخلايا المبرمج ) فى نسيج الکبد. واستخدم النصف الآخرﻹجراء الفحص الهستوباثولوجى للکبد. وأظهرت النتائج أن إعطاء عصير الرمان والفراولة عن طريق الفم لمدة 8 اسابيع أدى إلى نقص معنوى فى مستوى إنزيمات الکبد المرتفعة (اسبرتات أمينو ترانسفيريز٬ الانين أمينو ترانسفيريز والکالين فوسفاتيز) والبليروبين الکلى في المصل ٬ بينما أدى إلى زيادة بروتينات الدم. وأدى أيضا إلى نقص معنوي فى دلائل سرطان الکبد بالمصل بينما أدى إلى زيادة نشاط الإنزيمات المضادة للأکسدة فى نسيج الکبد ونقص ترکيز مرکب 8- هيدروکسى – دى اوکسى جوانوزين. وأظهر الفحص الهستوباثولوجى وجود تحسن أو إختفاء التغيرات المرضية المحدثة بمرکب نيتروز داى إ يثيل أمين فى نسيج کبد الفئران. ودلت النتائج على أن عصير الرمان والفراولة لهما تأثر واقي ضد سرطان للکبد. وأشارت النتائج إلى أن آليات عمل عصير الرمان والفراولة کمضاد للسرطان قد تکون عن طريق منع أکسدة الدهون بنسيج الکبد وزيادة نشاط اﻹنزيمات المضادة للأکسدة وإحداث موت مبرمج في خلايا الکبد. وتوصى هذه الدراسة أن شرب عصير الرمان والفراولة قد يکون مفيدا للمرضى الذين يعانون من سرطان الکبد.
 

الكلمات الرئيسية

الموضوعات الرئيسية